Нетобзор - форум про интернет

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Расширенный поиск  

Автор Тема: Стріла МІМО 1700-2170 МГц 3G UMTS 4G LTE 20 дБ  (Прочитано 41673 раз)

plyrvt

• Частенько тут
  • Благодарность: +45/-0
  • Оффлайн Оффлайн
Re: Стріла МІМО 1700-2170 МГц 3G UMTS 4G LTE 20 дБ
« Ответ #135 : 01 Июля 2020, 11:07:21 »

3 Мбіт Upload це вкрай погані показники, якщо рівень сигналу дозволяє 60+ Мбіт на вхід.

Якщо на місце установки антени просто підняти телефон (запхати в пляшку) то буде 70/30 Мбіт

Дикий перекос аплоада означає що антена сильно ослабляє сигнал (працює як фільтр пробка), але ломовий сигнал БС ослабити достатньо не може, а 200 мВт передавача модема може ослабити.

dagedav

• Новичок
  • *
  • Благодарность: +4/-0
  • Оффлайн Оффлайн
  • Модем: h3372
  • Провайдер: Life
« Ответ #136 : 01 Июля 2020, 12:10:27 »

интересно было бы глянуть хотя бы на такие показатели как на скрине с антенной и без.

ansilent

• Постоялец
  • Благодарность: +48/-0
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #137 : 01 Июля 2020, 13:33:39 »

А ось мої показники на 3G:
Ну а зараз мій сусід теж хоче замовити таку антену, бо в наших умовах прийому вона показала добрі показники.
Ну з цього можна зробити висновок, що антена більше придатна для проботи в 3G, оскільки аплоад тут майже максимальний. А ось на для 4G дуже низький. Правильно каже plyrvt:
Дикий перекос аплоада означає що антена сильно ослабляє сигнал (працює як фільтр пробка), але ломовий сигнал БС ослабити достатньо не може, а 200 мВт передавача модема може ослабити.

alexanjazz

• Новичок
  • *
  • Благодарность: +0/-0
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #138 : 02 Июля 2020, 13:14:34 »

Аплоад на минулій антені був майже такий самий, а от даунлоад - значно менший, десь до 50-ти мегабіт. Антена стояла ось така:

plyrvt

• Частенько тут
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #139 : 02 Июля 2020, 13:23:41 »

Погана робота в LTE-1800 пояснюється тим, що цей тип антени вузькополосний (з труднощами перекриває 1 діапазон типу 1800 або 2600, але вже не перекриває навіть і діапазон типу 3G, не говорячи вже про кілька діапазонів).

На частотах 1800 вона працює як фільтр-пробка. Попередня мала сильніші фільтрувальні властивості і ослабляла сигнал сильніше. Інша антена не такий сильний фільтр і ослаблення менше. Якщо викинути антену то швидкості сильно виростуть.

alexanjazz

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #140 : 02 Июля 2020, 13:36:11 »

Ви кажете "викинути антену" - у нас тут навкруги суцільний ліс з високими деревами, навіть мобільні телефони не ловлять, щоб подзвонити, треба шукати спеціально місце, де на одну-дві палички ловить сигнал. Місце дуже проблемне, вже біля десяти років я тут б'юся за нормальну якість інтернету. Спочатку був Інтертелеком - це був просто дикий треш і жах - 250 кбіт - було за щастя, та й то не стабільно. Зараз, дякуючи Лайфу всі негоди Інтертелекома забуті, як страшний сон! Так що викинути антену - не вихід. До речі, взимку, коли дерева стоять без листя, аплоад збільшується, це я ще по минулій антені помітив. Просто у нас БС така, що на неї велике навантаження, навкруги декілька сіл, де іншого інтернета немає. Тому на протязі дня сигнал сильно просідає, інколи ввечері навіть до 1 мбіт. Ось тоді і виручає 3G- в цей час за цим протоколом можна отримати 10-12 мбіт. Ну і ось ще зробив скріншот з Хай-лінка:

plyrvt

• Частенько тут
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #141 : 02 Июля 2020, 13:39:53 »

Ви кажете "викинути антену" - у нас тут навкруги суцільний ліс з високими деревами, навіть мобільні телефони не ловлять,
для цього достатньо підняти телефон чи модем, або будь-яку антену "гвоздь" на місце де ви інсталювали свою фільтр-пробку
якщо піднімати неможна (не хочеться) то мусите використовувати кабель.

якщо на кінці цього кабеля замінити фільтр-пробку "Стріла" на оголений кусок центральної жили з цього ж кабеля - то сигнал не буде так сильно ослаблюватися і аплінк виросте
або зробити на 3-5 дисків "Стрілу", але під частоти LTE-1800 і з MIMO 2x2

alexanjazz

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #142 : 02 Июля 2020, 13:49:16 »

А ще ж до речі 14 метрів кабелю, від модема до антени, там, як я розумію, теж сигнал втрачається сильно. Кабель звичайний 75-омний, телевізійний.

alexanjazz

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #143 : 02 Июля 2020, 15:16:33 »

Ну і ще, крім того, на шляху сигналу розташовані дерева, які по висоті перевищують мою щоглу з антеною, спиляти дерева не можу, бо це вже не моя ділянка, а підняти щоглу теж не маю технічної можливості. Так що цей фактор теж потрібно враховувати, наявність перешкоди в зоні прямої видимості сигналу. До речі, до БС - майже 11 км. Рельєф рівнинний, великих перепадів висоти по даному напрямку немає. Ось я зробив фото з тильної сторони антени. Так от ті дерева, що видно на задньому плані, як раз в напрямку на БС, вже десь на метра півтора перевищують висоту встановлення антени. Ваш приклад із "гвіздком", або, шматком кабелю, можливо мав би місце, якби і БС і абонент знаходилися б в чистому полі, в межах ПРЯМОЇ ВИДИМОСТІ одне від одного. Пригадую, десь читав про такі експерименти, що коли смартфон піднімали на повітряній кулі (якщо я нічого не плутаю), коли можна було досягти прямої видимості БС, то впевнений прийом можна здійснювати більш ніж на 100 км. Також можливо, якщо я б (теоретично) міг би збільшити висоту щогли, хоча б метрів до 30-ти, щоб перевершити висоту всіх навколишніх перешкод (додаючи ще ж і кривизну земної поверхні, про неї теж не можна забувати на таких відстанях), то Ваша порада із гвіздком теж стала б мені в пригоді, напевне. А так, вибачте, немає в мене часу і сил, щоб проводити такі експерименти. До речі, коли залазив на стовпа за допомогою 6-ти метрової драбини, а це необхідно було зробити, щоб закріпити щоглу, та налаштувати антену на правильний напрямок, то мав із  собою смартфона, в якому встановлена програма Хай-лінк для вимірювання рівня сигналу. Так от, смартфон на такій висоті (десь біля 7 метрів) не ловив навіть 3G, не кажучи вже про 4. Так що експеримент, подібний до того, що Ви мені пропонуєте, з висотою 7 метрів, можемо вважати невдалим. Можливо, ще 4-5 метрів якось би могли змінити ситуацію, але мені, чесно кажучи, вже на 7-ми метрах було доволі страшнувато знаходитись (а встановлюючи, та налаштовуючи антену, я там не одну годину провів). :-X

plyrvt

• Частенько тут
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #144 : 02 Июля 2020, 15:34:14 »

А ще ж до речі 14 метрів кабелю, від модема до антени, там, як я розумію, теж сигнал втрачається сильно. Кабель звичайний 75-омний, телевізійний.
RSSI =-73 dBm це ломовий сигнал (при такому сигналі теоретично можлива максимальна швидкість в LTE Cat4 150/50 Mbps) тому 4 дБ втрат в вашому кабелі (за умови КСВ=1, паспортні втрати) погоди не роблять. Якби було RSSI=-69 dBm то відчутної різниці по даунлінку б не було.

Скрытый текст

[свернуть]

при піднятті телефона на 6 метрів на відстанях до 10 км від вашої БС - сигнал всюди ломовий, на висоті 2 метри слабий.

Також особливість вашої інсталяції в тому, що ви знаходитеся в Чернігівській області - єдина область де Лайф має більшість абонентів і тому в LTE випромінює не 2х15 МГц (як у інших областях) а лише 2х10 МГц, щоб для потреб голосоового трафіку виділити 5 МГц в GSM-1800
Це зменшує теоретичний ліміт з 112/37 до 75/25 Мбіт

Антена Бестер-2100 МИМО (а.к.а Стріла) так веде себе в діапазоні LTE-1800:
Скрытый текст

[свернуть]

КСВ на частотах Life-uplink досягає 9 на нагрузку 50 Ом і 6 на нагрузку 75 Ом.
Це 4.44 дБ та 3.10 дБ втрат на відбитті відповідно (на кабелі нульової довжини)
Оскільки у вас є ще кабель (14 метрів по 3.4 дБ = 4.76 дБ втрат) то додаткові втрати на тепловий розігрів цього кабеля стоячими хвилями складають 4.1 дБ та 2.8 дБ відповідно
Сумарні втрати (паспортне затухання + надмірні теплові втрати від стоячих хвиль) 7.5-9 дБ

Якщо зробити маленьку антену (на 5-6 дисків) під частоти LTE-1800, то можна виграти 6-7 дБ на аплніку (підняти в 4-5 разів потужність випромінення вашого передавача) що підніме до 20 МБіт аплінк і зменшить затримки. Готові набори по 100 грн продаються на OLX для тих кому лінь різати оцинковку самому.

alexanjazz

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #145 : 09 Июля 2020, 20:02:47 »

Дякую за обгрунтоване пояснення, при можливості обов'язково спробую послідувати Вашій пораді. Якшо Ви так добре розбираєтеся, поясніть, чому так сильно просідає сигнал в кінці дня, десь з 20-ї години і до півночі, а тоді вже знову зростає. Чи допоможе зміна антени по Вашій пораді якось радикально вплинути на цю ситуацію, бо з минулою антеною картина була така ж сама - просідання значне, аж до 1 мегабіта даунлоад? (це в той час, коли вночі та зранку доходило до 70-ти).

Ще, користуючись нагодою, хочу подякувати Василю, я дуже задоволений, як він поставився до мого прохання, вислав мені антену. Разом з нею, я ще замовив йому модем, але модем виявився не тим, що мені потрібен, (я хотів з роутером і не подивився відразу в характеристики модема, що мені вислав Василь). Коли я нарешті подивився характеристики, виявилося, що цей модем не роздає  вайфай, а треба його підключати по USB. На жаль, коли я це вияснив, модем вже був в дорозі новою поштою до мене. Написав Василю - без зайвих розмов він згодився поміняти, запропонував на вибір декілька різних моделей, я вибрав, та отримавши модем, відіслав той, перший назад, а натомість Василь мені вислав уже той, що мене влаштував. Звісно, з доплатою, але ціна абсолютно адекватна. Мало того, при пересилці антени загубилися деталі кріплення до щогли, які повинні були вкладатися в коробку з антеною. Воно наче дрібниця - але прикро... Так от, разом з новим модемом Василь вислав мені нове кріплення, мало того, цей товар відправив за свій рахунок (а це десь біля 50-ти гривень), не рахуючи що йому прийшлося потурбуватися лишній раз, сходити на пошту. І хоч все це сталося по причині моєї неуважності, тому що я спочатку не той модем вибрав, та людина не стала дорікати, прийняла той назад, а вислала натомість інший.
В наш жорстокий час, нам дуже не вистачає такого людяного і порядного відношення при обслуговуванні в різних сферах життя. Напевне кожен з нас може пригадати купу випадків, коли з ним повели себе жорстко при обслуговуванні, в магазинах, в ремонті, в інших випадках. У мене, наприклад був нещодавно такий випадок: жінка придбала в аптеці ліки (доволі дорогий препарат, на декілька сотень гривень), але потім виявилося, що це не той, що потірбен, вона неуважно прочитала назву. На слідуючий день, прийшовши до аптеки, вона попросила поміняти на потрібний, бо препарат був герметично запакований і упаковка неушкоджена. Чек також був на руках. Нам відповіли відмовою - виявляється що є таке правило, що ліки не підлягають заміні. Але ж упаковка нерозпакована, чек на руках, можна ж було увійти в положення - але ні! Декілька сотень гривень було викинуто, практично на смітник... Так що ця історія з модемом особисто для мене має велике значення - треба бути людяним, а особливо у таких складних умовах, які склалися зараз в нашій державі. Тому ще раз хочу подякувати Василю, за те, що надає якісні послуги, прикладає зусиль, щоб задовольнити покупця, це важливо. А на деякі закиди на цьому форумі, що, мовляв, це ж комерція, а вона припускає, що клієнту треба "впарити" товар будь-яким шляхом, можу заперечити: комерція теж  може бути порядною і людяною. От ви тут критикуєте антену, мовляв, вона погано працює, тощо. А люди ж тим часом беруть ці антени і дуже для багатьох вони вирішують важливу проблему - мати якісний зв'язок у будь-якому місці, навіть у лісі, на хуторі, де завгодно. Так що може недоліки якісь у цього виробу й є, але ж нема аналогів, які можна співставити по ціні та доступності з цим вибором. І поки такі вироби поширюються - вони мають право на існування. Якщо б ринок міг запропонувати більш якісний товар за доступну ціну, він би, по законам того ж самого ринку, швидко витіснив би неякісний товар. А раз цього не трапляється - значить ці антени нормальні, принаймні свої функції виконують! І критикувати, на мій погляд, не має сенсу, поки не можеш запропонувати споживачу хоча б аналог, а ще краще, більш якісний виріб, всю критику можна вважати неактуальною і безпідставною!

plyrvt

• Частенько тут
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #146 : 09 Июля 2020, 21:18:49 »

чому так сильно просідає сигнал в кінці дня, десь з 20-ї години і до півночі, а тоді вже знову зростає.
тому що на замовлення Єврокомісії міжнародний концерн так запрограмував стандарт 3GPP2 (LTE), що всі сектори випромінюють одну й ту ж частоту (reuse factor = 1).
ширина сектора по стандарту скаладає від 60 до 65 градусів. Сумарно 3 сектори дають покриття 180-195 градусів. Інші 165-180 градусів покриття немає. Але через те що стандарт LTE настільки крутий що може працювати з відємним співвідношенням сигнал/шум - в непокритих секторах теж можливо користуватися інтернетом (хоча цього б не мало бути, це такий побічний безплатний бонус LTE) з певними "але". Оскільки рівень сигналу між секторами однаковий як з того сектора який обслуговує так і наступного - то нормальне співвідношення сигнал-шум можливе лише якщо в сусідньому секторі в даний момент немає передачі даних (абонентів немає або вони сплять)

Підсумовуючи: сигналу у вас не повинно бути зовсім і швидкість повинна бути близько 0 завжди, бо ви знаходитеся на азимуті який між секторами.
Але за рахунок мега-крутизни LTE швидкість може рости більше 0 за умови що в іншому секторі абоненти перестали користуватися.

Це так само як сказати, що залізниці у вашому населеному пункті немає. Але коли поїзд Hyundai пустий і має менше 20% проданих квитків, то він проїжджає через ваше місто, навіть без рельс.

Якщо у вас оператор Київстар, то маю повні дані і по локаціях БС і по азимутах секторів, пишіть населений пункт покажу звідки і як іде сигнал.

От ви тут критикуєте антену, мовляв, вона погано працює, тощо. А люди ж тим часом беруть ці антени і дуже для багатьох вони вирішують важливу проблему - мати якісний зв'язок у будь-якому місці
гомеопатія теж "працює", значно більше є щасливих людей які купили гомеопатію, ніж тих хто купили справжні ліки.
скажімо з 100 людей 50 виздоровіють. Ви продаєте 100 кусків крейди і отримуєте 50 вдячних і щасливих клієнтів, які всім будуть радити крейду

але ж нема аналогів, які можна співставити по ціні та доступності з цим вибором.
в Україні антени на діапазон 1700-2700 не виробляються і не імпортуються. тому широко процвітає шарлатанство.

Якщо б ринок міг запропонувати більш якісний товар за доступну ціну
у відриві від послуг стільникового зв'язку та їх конкурентності сама по собі антена ринку не створює.
ринок стільникового зв'язку України не пропонує безлімітних тарифів (як в Росії), тому ні модеми ні антени нікому не потрібні.
в Україні не виробляють антен і не імпортують хороші, і не купують нормальні модеми тому що в цьому немає потреби. за менші гроші проводиться оптика і за меншу місячну абонплату купується повний чесний гарантований безліміт 50 чи 100 Мбіт.

І критикувати, на мій погляд, не має сенсу, поки не можеш запропонувати споживачу хоча б аналог, а ще краще, більш якісний виріб, всю критику можна вважати неактуальною і безпідставною!
якщо молоко протухще то є повний сенс сказати що воно протухше і прямо суперечить прикладеній етикетці і заявленому вмісту. Немає сенсу мені заводити корову, щоб попередити інших що молоко протухше.
Тим більше що ми на технічному форумі і обговорюємо технічні подробиці. Я ж не по соцмережах чи на вулиці чи по ЗМІ обговорюю антени. А в вузькому середовищі спеціалістів. Мовою яку не розуміють більшість людей, тому що не цікавляться СВЧ.
І ми не робимо оціночні судження "краще/гірше", а перевіряємо відповідність товару заявленим властивостям. Можете написати на пакеті молока "Прокисле молоко" і не буде ніяких претензій і ніяких оціночних суджень.
« Последнее редактирование: 09 Июля 2020, 21:40:15 от plyrvt »

seven

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #147 : 10 Июля 2020, 12:53:06 »

plyrvt, я вже задавав це питання, але Ви, напевно, не побачили його.
Виходячи з рівня Ваших знань, що Ви можете порекомендувати для 4g 1800 MIMO, з того що можна без проблем купити в Україні? А в ідеалі, щоб ще й діапазон 3G 2100 перекривало.
Телефон на рівні 2-го поверху ловить і 3G (3 down \ 1.5 up) і 4G (50+ down \ 15-20 up). На землі 3G є тільки в деяких місцях і швидкість не дуже відрізняється від 2G, а 4G видає до 10 Мб\с на загрузку і трохи менше на вигрузку.
Антена буде піднята на 6-7 метрів над землею. І навіть тої швидкості, яку може зараз отримати телефон буде достатньо.
Антекс у нас проблемно знайти...

plyrvt

• Частенько тут
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #148 : 10 Июля 2020, 14:11:40 »

що Ви можете порекомендувати для 4g 1800 MIMO, з того що можна без проблем купити в Україні?
Нічого не можу. в Україні не виробляються і не імпортують такі антени.

в Україні виготовляють і продають піратський низькоякісний клон антена Petra BB MIMO
ось так він виглядає, продається здається під назвою "Квадрат"
https://ypylypenko.livejournal.com/92586.html

не можу рекомендувати його до покупки, але оскільки нічого іншого не виробляється і не імпортується - то вибору у вас нема

І навіть тої швидкості, яку може зараз отримати телефон буде достатньо.
тоді незрозуміло навіщо антена, просто підняти модем не виходить? якщо сигнал ломовий, а піднімати з якихось причин небажано - то можна просто штирьову антену на кінці кабеля зробити з підручних матеріалів
https://ypylypenko.livejournal.com/47009.html

Ну або можете купить якусь ерзац-антену українську, які працюють на рівні цвяха і написати радісний відгук як вона вам допомогла
« Последнее редактирование: 10 Июля 2020, 14:48:43 от plyrvt »

seven

• Новичок
  • *
  • Оффлайн Оффлайн
« Ответ #149 : 10 Июля 2020, 14:47:38 »

тоді незрозуміло навіщо антена, просто підняти модем не виходить? якщо сигнал ломовий, а піднімати з якихось причин небажано - то можна просто штирьову антену на кінці кабеля зробити з підручних матеріалів
https://ypylypenko.livejournal.com/47009.html
Просто підняти модем в будинку не дає бажаного ефекту, а піднімати модем на мачту і якось його там герметизувати я не хочу.
Є один Харківський магазин, який може привезти на замовлення Petra BB MIMO, але тільки через місяці 2... Буду чекати або спробую Вашу штирьову антену.
Дякую за відповідь.