Доброго всім здоров"я. Вирішив перевірити запевнення одного з дуже досвідчених учасників форуму про те,що в Novatell MIFI 2200 настількі потужна внутрішня антена,що додаткова кімнатна.буде просто нікчемною. У тому,що цей роутер має дуже солідну чутливість я абсолютно згоден і для подорожей є сенс використовувати саме цей роутер,а от чи дійсно кімнатна антена в 5 дБі буде нікчемною,вирішив перевірити.Експеримент проводився у м.Рівне, 1,5 км від цетру,в районі вул.Мірющєнко (це 150 метрів від міської лікарні).Хто орієнтується в м,Рівне,той знає.що тут знаходиться своєрідна "яма" де навіть деякі телевізійні канали (1-й національний,ТРК "Україна") на польску антену практично не тягнуть.Експеримент проводився на роутері від Virgin Mobile на тестовий Rev.A номер.По скрінах аксистелю.що сигнал так як би БС за добрих 8-15 км :

Тепер скріни спідтесту :

При під"єднанні антени показники стали "веселішими",але з"явився другий паразітний пілот,але тим не меньш DRC виріс у два рази! RX2 не відключав навмисне,для чистоти експерименту та з розрахунку,що роутер може попасти до людини яке не захоче "заморочуватись" таким речами.

Спідтест,на жаль,вийшов куцим,бо гроши на тестовому номері закінчились,за що перепрошую,але думаю,що ні в кого не виникне сумнівів у результатах:

Сам експеримент виглядає так : новател 2200,перехідник з головкою з жовтого металу - прошу звернути увагу,що наши перехідники міцно тримаються в гнізді і не випадають,що говорить про їх високу якість,спеціально роутер з тяжким кабелем для цього поставлений на ребро,та кабель RG58 50 Ом,Vektor

Висновок: кімнатна антена 5 dBi не є нікчемно навіть як для такого потужного роутера яким є новател 2200. DRC збільшився в два рази,швидкість приблизно на 40%,що може бути суттєим факттром для комфортної праці в інтернеті. Більше того,враховуючи розмірі антени,та її вагу,що спіставимо з розмірами сучасних широкоекранних смартофонів є сенс її брати з собою в подорожі,що надасть більш комфортного користування мобільним інтернетом.