в діапазоні UMTS-2100 (3G) оператори працюють в одиночній круговій поляризації
Доброго дня, скажіть будь ласка, якщо спиратися на це ствердження, можливо в мережі 3g буде найефективнішим використання антен з круговою полярізацією, наприклад спіральної? Можливе вирішення таким чином втрати тих 3 дб?
не знаю, треба додаткові тести.
я тестував антени MIMO X-Pol (три різних) з модемом Huawei B310
приріст RSSI/RSRQ/EcIo при включенні другого кабеля з другого порта був 2...5 дБ (в середньому 3-4 дБ) в умовах міста
ймовірно модем B310 розпізнавав софтварно що в другому радіоканалі такий же сигнал але зміщений на +90 чи -90 градусів і засобами DSP/SDR сумував ці сигнали створюючи цифрову кругову поляризацію
Щоб більш детально взнати чи справді там RHCP або LHCP - треба або зробити для МИМО-антени гібридний циркулятор RHCP/LCHP або зробити для тесту дві простих антени (наприклад Helix) з різною намоткою. Якщо одна з них дасть високий сигнал, а інша ослаблений - це підтвердить гіпотезу про CP. Мені це лінь робити через неактуальність технології 3G:
- для модема схоже що МИМО теж працює (принаймні для сучасного LTE модема з МИМО 2х2)
- для репітера UMTS-2100 досягти високе підсилення (до 15-17 dBi) простіше довгою Уда-Яги (~1 метр). Навіть з 3 дБ пенальті така антена буде простіша ніж отримати 12-14 dBi в круговій поляризації
Антени кругової поляризації непрості і мають посередні параметри.
Той же Helix досить важко розрахувати щоб в ньому був Axial-Ratio=1, при цілій кількості витків там виходить ~1.6, тобто одна з ортогональних компонент суттєво сильніша за іншу. В неї також досить велике випромінення задниці (що погано для репітерів, де важлива розвязка) і складне узгодження