Про країни бувшого СНГ не писав,бо не вважаю їх закородоном,віз не потрібно,іноземного паспорту також.Але якщо комусь цікаво напишу.
Росія. Пітер це прекрасне,живе місто у якого на мій погляд є душа. Гарнішого міста в житті я не бачив,архітектура величного Растрєллі просто вражає,а в сонячний день (що дуже рідко буває)місто феєрично преображається.Будучи там,на мій погляд,необхідно бачити Казанський собор,особливо в похмуру мрачну погоду (велич його вражає) та сфінксів на набережній Нєви рано-вранці при сході сонця-те що Ви побачите, ніколи не забудете.Пітерці — високоосвідчені,ерудовані та інтелігентні люди.Але немало там і тих,що “понаєхалі” - до них відношення завслужено-презирливе.
Москва — мертве місто.Бруд,шум,гам — стандартні коробкі хаотичної забудови,знервовані злобні обличчя (бо ж і тут “понаєхалі”) і маса вихідців з Кавказу,ну просто засилля їх кругом.
Печори — райцентр в Псковській області. Розруха,доріг немає,приватні будинкі перекошені,без парканів та надвірних будівель,кругом будинків нічого немає — ні города,ні домашньої живності — нічого. Зате там є прекрасний величезний монастир часів Івана Грозного (він там був і Катерина друга була),але в цьому монастирі,на жаль,править бал Сатана (але це вже інша історія). Друга найбільша будівля райцентру це п”яти чи чотирьохповерховий дитячий будинок.В Печорах живе колонія німців,які хлопчиків лишают в сім”ї,а дівчинок здають в дитбудинок.Німкі в них хронічно вагітні,народжують по 10 -15 дітей.Перший раз в житті я приймав роди саме там,фамілія німки була Дік. Сьомі роди,дитя вилетіло як корок з пляшкі шампанського,ледве встиг підхватити,а досвідченна Дік щє і підказувала мені,розгубленому практиканту,що і як там далі роботи.Але це вже офтоп.
Бєларусь. м.Пінськ,був десь два-три роки назад.Back in the USSR.Дороги рівні,без ям,кращі за наши,але явно не європейські.Здивували села,бо в кожному селі є діюча ферма,побілена,пофарбована на відміну від наших сел де всі ферми розвалені.В Пінську гарні свілодіодні світлофори,гарні автобуси.В м”ясних,державних магазинах — пусто,але якщо щось “викидають” набігає величезний натовп,бо там дешевше ніж на ринку,а м”ясо дають лише з кістками,як і було в СРСР. На вулицях чисто,хороших авто було мало,в магазинах промтоварних - совдєпія,взуття лише “Белвест” і щє якоїсь їхньої фабрика (страшне,хоть і з шкіри) а в центрі магазина стоїть вітрина де гордо написано “Імпорт” на якій виставлено пару пар китайського лайнового взуття по захмарних цінах.Купити там нІчого,товари ніякі,купив плитку самого дорогого шоколаду “Спартак” на смак як дешева шоколадна плитка.Купив додому вареної (нібито справжньої з м”яса) ковбаси,потравились всі,сирокопчена ковбаса,така як м”ясо в кишках то була добра.Зайшли в самий крутий в центрі ресторан пообідати — совдепія, півгодини чекали офіціантку (хоча там було абсолютно пусто,аж страшно),презирливий погляд,їжа як в столовці,жах.Єдиний плюс -це дешевий бензин і все.