Харків'янин 56-річний Володимир Кравченко змайстрував пристрій для посилення мобільного зв'язку.
— Я — телемайстер, працюю у підвалі п'ятиповерхівки, — каже. — Мені треба бути постійно на зв'язку, а мобілка там не бере. Буває, показує одну поділку, а люди додзвонитися не можуть. Зробив підсилювач.
На даху 5-поверхівки майстер встановив зовнішню телевізійну антену для дециметрових хвиль. Від неї до підвалу провів телевізійний кабель з опором 50 Ом, до якого приєднав кімнатну телевізійну антену.
— Тепер на мобілці завжди дві-три поділки, — пояснює. — Правда, телефон треба лишати поряд з антеною. Мені підходить. Поклав біля антени і працюю.
Пристрої, що підсилюють сигнал мобільного зв'язку, називають репітерами.
— Поганий сигнал не лише у глибоких підвалах чи віддалених селах, — розповідає 52-річний Євген Тамбовцев. Він встановлює обладнання для посилення зв'язку. — Часто в новобудовах із дзеркальними вікнами. Такі вікна металізують — наносять на скло тонкий шар металу. Він не пропускає сигнал. Забудовники одразу вираховують площу будинку і ставлять на нього репітер із ретранслятором необхідної потужності. Вони розраховані на 100, 200, 2000, 6000 метрів.
Репітери підтримують стандарти GSM 900, GSM 1800 або обидва. Є підсилювачі для мобільних операторів CDMA-зв'язку та Інтернету.
— Мінімальний комплект — це зовнішня і внутрішня антени, 20 метрів кабелю, блок репітера й набір з'єднань. Головне, щоб між антенами було не менше 20 метрів, інакше зв'язок фонитиме. До блоку можна приєднати до п'яти внутрішніх антен, розставити в підвалах, кам'яних альтанках.
— Зовнішню антену треба направляти вістрям до вишки мобільного зв'язку, — радить вінничанин 53-річний Сергій Дихтюк, інженер телекомунікаційного устаткування. — Ті не завжди стоять у центрі населеного пункту — частіше на трасі. Схему розташування вишок мобільного зв'язку можна подивитися в Інтернеті. Якщо сигнал гарний, то й мобільний телефон працюватиме довше, не так швидко розряджатиметься. Репітер можна купувати не лише собі, а й на всю громаду, у складчину.
17 кілометрів максимум має бути від будинку до вежі мобільного зв'язку, щоб можна було підключити репітер стандарту GSM 1800. Якщо будинок розташований далі — пристрій не допоможе.
35 кілометрів максимум має бути від будинку до вежі мобільного зв'язку, щоб можна було підключити репітер стандарту GSM 900.