Нетобзор - форум про интернет

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.


Расширенный поиск  

Автор Тема: НА УКРАЇНУ ЧЕКАЮТЬ МАСШТАБНІ КІБЕРАТАКИ: ЯК УБЕРЕГТИ КОМПАНІЇ ТА ҐАДЖЕТИ  (Прочитано 1263 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

geass_Автор темы

  • було б більше розуму - не було б стільки досвіду
  • Живу я здесь)))
  • *****
  • Благодарность: +137/-0
  • Оффлайн Оффлайн
  • Сообщений: 868
  • Город: десь на краю Вінницької обл.
  • Модем: Huawei EC315;haier81 (295,Novatel MIFI6620L запас)
  • Провайдер: ІТ, КС
  • Тариф: Т5 & максимальний безлім
  • Антенна: 24 & 21 Rnet
  • Людина цінна, коли її слова збігаються з її діями.

Спеціалісти з кібербезпеки стануть найпопулярнішими на ринку праці.

Масштабні хакерські атаки чекають Україну 2018-го. Віруси на кшталт минулорічного Pety.A і далі тероризуватимуть економіку країни, прогнозують експерти IT-галузі. Торік втрати від кібератак сягнули десятків мільярдів гривень. Під загрозою залишаються інфраструктура, енергетика та фінанси - оскільки захищені вони найслабше.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Спекотне літо 2017-го. Він одночасно захоплює банки, пошту, вокзали. Нічого революційного – звичайний комп’ютерний шкідник заражає тисячі серверів і блокує роботу цілої країни.

Приватні компанії оговтуються наступного дня. Державні – ще три дні намагаються відновити втрачену інформацію. Експерти з кібербезпеки підрахували – економіка країни втратила щонайменше 10 млрд грн. Cпіймати хакерів не вдалося.

"В протидії кіберзлочинів мова, на жаль, не йде до конкретних рішень суду. Це злочини транснаціональні, міждержавні", - говорить голова Нацполіції України Сергій Князєв.

Вірус Pety.A все ж зробив одну корисну річ. Він змусив державу та українській бізнес подбати про кібербезпеку. До чергового нападу українці готові трохи краще.

"Снаряд завжди броню проломить. Питання - за скільки часу цю дірку залатають. Уже сьогодні втрати будуть менші, заражена буде половина, але термін відновлення буде вже не три дні, а день", - говорить голова комітету Асоціації з кібербезпеки Олександр Кардаков.

Після масованих атак 2017-го хакери з Українського кіберальянсу провели власне тестування державних та приватних структур на міцність їхніх комп’ютерних систем. Військкомати, водоканали, поліцію і навіть пошту МВС без проблем зламали вітчизняні айтівці. До кібервійни ми виявилися неготовими.

"Потрібно проводити навчання. Імітація атаки, персонал ліквідує наслідки, включаючи відновлення системи даних", - каже керівник групи технічного розвитку ІТ-компанії Володимир Кург.

Більшість компаній лише торік створили відділи з кібербезпеки і почали витрачати гроші на захист. Україна ледь навчилася жити в умовах реальної війни. Тепер треба звикати до війни віртуальної.

2017 рік приніс для українців новий термін - кібергігієна. Приміром, щоб не підхопити вірус, ми миємо руки перед їжею. Щоб не підхопити вірус у кіберпросторі, теж існують елементарні правила.

Пошта і соціальні мережі 2018-го будуть і далі використовуватися хакерами для зараження комп’ютерів. Навіть, якщо ви знаєте відправника, не поспішайте відкривати передані файли, не переходьте за посиланнями, постійно оновлюйте антивіруси і робіть резервні копії своєї інформації. Цих правил дотримуйтесь завжди. У кіберзлодіїв немає вихідних чи святкових днів.

"Об'єкти критичної інфраструктури, наприклад, електростанції, можуть зачепити, бо їхнє пошкодження під час свят максимальна", - говорить директор компанії з кібербезпеки Віталій Якушев.

Найближчими роками спеціалісти з кібербезпеки стануть найпопулярнішими на ринку праці. Зарплати айтівців нині стартують від 3 тисяч доларів і попит на їхні послуги лише зростатиме.
джерело: tsn.ua/nauka_it/na-ukrayinu-chekayut-masshtabni-kiberataki-yak-uberegti-svoyi-kompaniyu-ta-gadzhet-1078085.html
Записан