В далекому 2000 р. я став власником недобудованого будинку площею 120 кв.м. В 2002 р підключився до газової мережі і переселився в будинок. Новий котел КСТГ 16 мені дістався від старого господаря, систему опалення зварили з стальних труб та чавунних батарей.
В першу зиму споживання газу доходило до 1200 куб\міс. Моєї скромної інжинерної зарплати ледве хватало щоб розрахуватися з газовиками. І я розумів що потрібно щось робити. Спробувавши декілька газових котлів зупинився на котлі фірми Junkers, останні шість років він в мена безвідмовно працює. Змінив систему опалення де була можливість на теплі поли, а в інших кімнатах однотрубна система з стальними радіаторами і пластиковими трубами. Також утеплив будинок з середини утепливши стелю та наружні стіни. І в останні роки в мене споживання газу в морозні місяці не перевищувало 700 куб\міс.
В минулому році випадково заїхавши на завод з виготовленні пінопласту побачив великі мішки з меленим пінопластом, це були відходи виробнитва. І вирішив я ними задути повітряну подушку в будинку між силікатним кирпичем та ракушняком, товщина якої в моєму будинку була 8-10 см.
Ефект від цієї процедури був вражаючий. Минулої зими в самий холодний місяць я спалив близько 400 куб газу. А за все цьогорічне жарке літо я лише два рази вмикав кондиціонер.
Але я на цьому не зупинився і вирішив взагалі відмовитись від послуг газового господарства. Весною та літом відвідав декілька виставок з незалежної та відновлюваної теплоенергети. Поспілкувавшись з виробниками я зрозумів, що не геліосистеми не вітрогенераторні установки не в змозі в повній мірі забезпечити будинок теплом в зимовий період. Я почав вирішувати який твердопаливний котел мені краще підійде. Основними критеріями були не вибагливість в паливі та максимальний період горіння. Перечитавши купу інформації з інтернет ресурсів та брошурок з виставок я зупинився на котлах верхнього горіння та встановленню в систему теплоакумулятора з контуром ГВС.
Підрахувавши вартість котла, який мені сподобався, та теплоакумулятора я зрозумів що прийдеться все робити власноруч. Розпочав я робити котел на початку вересня і паралельно теплоакумулятор з двома теплообмінниками. І от я вже два тижні незалежний від газу крім газової плити. Зараз займаюся вдосконаленням автоматики котла, хочу з механіки перевести на електроніку. Працюю над тим щоб ним керував мікроконтроллер на базі Ардуіно Мега. Розробляю для нього скретч. Десь з піднебесної ще повзуть датчики та сервоприводи.
В планах на зиму почати робити геліосистему, а потім займусь вітряком, який почав робити декілька років назад. Тоді в його роботі великого сенсу не було, а тепер все кардинально змінилось.